ŠKODA: 120 éve a mobilitás szolgálatában   

ŠKODA: 120 éve a mobilitás szolgálatában

 

-          1895. december: a mobilitás két úttörője, Laurin és Klement megalapítja a világ egyik legrégebbi, járműgyártással foglalkozó vállalatát

-          Hihetetlen sikertörténet: kerékpárgyártóból a nemzetközi autógyártók sorába

-          A márka ereje: több, mint 17 millió értékesített ŠKODA és L&K modell

-          Új korszak: a ŠKODA tovább bővíti modellválasztékát a következő években

 


Mladá Boleslav, 2016. január 04. – Ebben a hónapban ünnepli a ŠKODA a vállalat 120. évfordulóját, amellyel a világ legrégebben alapított járműgyártóinak sorába lépett. Az autógyártó gyökerei egészen a mobilitás hőskoráig nyúlnak vissza. A ŠKODA márka szakértelme és hírneve tizenkét évtized járműgyártásban szerzett hagyományán és tapasztalatán, valamint a cseh ipar minőségi iparos munkáján és mérnöki szakértelmén nyugszik. A ŠKODA márkát már a vállalat megalapítása óta a mobilitás iránti elkötelezettség hajtja, történetére visszatekintve pedig gazdag hagyományokat és az autógyártás számos kiemelkedő ikonját találjuk. Az elmúlt 25 évben a Volkswagen Csoport részeként a ŠKODA egy nemzetközileg sikeres tömeggyártóvá nőtte ki magát. 2010 és 2015 között a vállalat történetének legnagyobb modelloffenzíváját valósította meg a cseh autógyártó. Az elkövetkező években a ŠKODA márka célja, hogy ezt a sikertörténetet folytatva tovább bővítse modellkínálatát.

 

Bátorság, eltökéltség és jó adag úttörő szellem: ezek vezették Václav Laurint és Václav Klementet, a két alapító atyát, amikor 1895. decemberében lefektették a ŠKODA márka 120 éves sikertörténetének alapjait Mladá Boleslavban. A mobilitásról szőtt első álmuk a technika iránt érzett szenvedélyükből és a fejlődés útjainak folyamatos kereséséből táplálkozott. Álmok, amelyek meghatározták a ŠKODA márka nemzetközi elismeréshez vezető útját és lehetővé tették, hogy ma az autógyártás legnagyobbjaival keljen versenyre a cseh autógyártó.

 

„A ŠKODA egy nagyszerű autógyártó vállalat egyedülálló történettel, rendkívüli mérföldkövekkel, különösen az elmúlt 25 évből.” – nyilatkozta a ŠKODA vezérigazgatója, Bernhard Maier. „Az egész vállalat büszke a mi fordulatos és eseménydús történetünkre. A vállalat létrehozása óta a mobilitás iránti elkötelezettségünk és szenvedélyünk szolgált a ŠKODA márka hajtóerejeként. Egyedülálló örökségünkre és vonzó

modellválasztékunkra építve az elkövetkező években folytatni kívánjuk ezt a sikeres utat, újabb és újabb vásárlókat megnyerve a márkának.”

 

A ŠKODA márka 120 éve egy elképesztő történetet és számos járműipari ikont ölel fel. A ŠKODA felemelkedése a járműgyártás úttörő éveire tehető és szorosan összefügg az iparosok és mérnökök technika iránti rajongásával Európa szívében. A ŠKODA mindenkor olyan járműveket épített, amelyek valamilyen szempontból különlegesek voltak és általuk járműipari álmok teljesedtek be. Ez az örökség hatja át a ŠKODA csapat munkáját mind a mai napig.

 

Minden 1895. decemberében kezdődött Laurin és Klement parányi kerékpárjavító műhelyében. Ekkor alapította ugyanis a géplakatos Václav Laurin és az üzletember Václav Klement a Laurin & Klement (L&K) névre keresztelt vállalatát. Az apró kerékpárjavító műhely hamarosan elismert kerékpárgyártó vállalattá nőtte ki magát. A ’Slavia’ márkanéven értékesített kerékpárjaik a hazai piacok mellett külföldön is népszerűek voltak. Az üzlet virágzott. Csupán négy év telt el, amikor Laurin és Klement elindította a motorkerékpárok gyártását.

 

1905-ben a vállalat döntő fontosságú lépést tett az autógyártás irányába: a Laurin & Klement elkészítette a vállalat első autóját, a legendás Voiturette A típust. A hét lóerő teljesítményű, kéthengeres motorral szerelt jármű maximális sebessége 40 km/óra volt. A modellpaletta gyorsan bővült. 1907-ben 9 modelljével a Laurin & Klement volt az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb autógyártója, kínálatában a kéthengeres autóktól kezdve a négyhengeres versenyautókon át haszonjárművek és buszok is szerepeltek.

Az I. világháború, annak következményei és az 1920-as évek gazdasági válsága jelentős mértékben érintette a Laurin & Klement fejlődési lehetőségeit. Hogy piaci helyzetét megszilárdítsa, Laurin & Klement 1925-ben egyesült a plzeni ŠKODA Művekkel, amely akkor a legnagyobb cseh vállalatként működött. Egyesítve erejüket a ŠKODA Művekkel, a vállalatnak sikerült újraindítani a járműgyártást Mladá Boleslavban.

 

Számos legendás ŠKODA jármű született az 1930-as években. Az első igazi népautó, amely jelentősen hozzájárult a csehszlovák emberek motorizációjához, a ŠKODA 420 Popular modell volt. Őt olyan autóipari legendák követték, mint a tekintélyt parancsoló hathengeres zászlóshajó, a ŠKODA 640 Superb, amely a ŠKODA korabeli sikereinek megtestesítője volt. A fejlődésnek a II. világháború vetett véget. A ŠKODA állami tulajdonba került a világháborút követően. A közel 40 évig tartó szovjet tervgazdálkodás nehéz körülményei ellenére számos jelentős modell született a „nép által tulajdonolt vállalatnál.” Ilyen volt a ŠKODA 1101 ’Tudor’, a ŠKODA 440 ’Spartak’ és a legendás roadster, a ŠKODA Felicia. A következő mérföldkőhöz 1964-ben érkezett a vállalat, amikor az első farmotoros, hátsókerék-meghajtású és önhordó karosszériával készült ŠKODA 1000 MB modellt megalkották. A világ első sorozatgyártású alumínium öntvény motorblokkja az autó hátsó részében kapott helyet.

 

1987-ben megérkezett a ŠKODA Favorit, a márka új elsőkerék-hajtású kompakt autója, amelynek formatervét az olasz Bertone stúdió készítette. Két év sem telt el és a szocialista tervgazdálkodás összeomlott. Az 1989-es Bársonyos Forradalmat követően a ŠKODA márkának erős stratégiai partnerre volt szüksége. A Volkswagen Csoporttal való 1991-es egyesülés döntő fontosságú lépésnek bizonyult és hozzásegítette a márkát a járműgyártás jelenkori történetének egyik legnagyobb sikersztorijához.

A ŠKODA éves értékesítési eredménye hatszorosára emelkedett 1991 és 2014 között. 2014-ben a márka először lépte át az 1 millió értékesített járművet egy naptári éven belül. Egy modelles márkából a ŠKODA mára egy közel 40 modellváltozatot felvonultató, vonzó és széles palettával rendelkező gyártóvá nőtte ki magát. A ŠKODA modellválasztékának bővülésével párhuzamosan a vállalat termelési létesítményei is jelentősen megújultak és kibővültek. A csehországi három termelési helyszín mellett a ŠKODA modellek számos további üzemben készülnek, így például Kínában, Oroszországban vagy Indiában.

A vállalat célja, hogy sikertörténete az elkövetkező években is folytatódjon. Ennek érdekében tovább bővül a ŠKODA modellválasztéka, elsősorban a növekvő SUV szegmensre fókuszálva.

 


A ŠKODA AUTO

 

›  a világ egyik legrégebbi, ma is termelő járműgyártó vállalata. Csehországi székhelyén, Mladá Boleslavban 1895-től először kerékpárokat, majd motorkerékpárokat és gépkocsikat készített.

›  palettáján jelenleg hét személygépkocsi-típuscsalád szerepel: a Citigo, a Fabia, a Roomster/Praktik, a Rapid, az Octavia, illetve a Yeti és a Superb.

›  2013-ban világszerte mintegy 920 800 autót szállított ki ügyfeleinek

›  1991 óta a Volkswagen Csoporthoz tartozik, azaz a világ egyik legsikeresebb autóipari konszernjének tagja, amelynek szervezetében a ŠKODA önálló fejlesztői és gyártói tevékenységet folytat, a gépkocsik mellett olyan további komponensekre is kiterjedően, mint a motorok és sebességváltók.

›  Csehországban három helyszínen működik, ám – elsősorban konszernszintű partneri együttműködések keretében – Kínában, Oroszországban, Szlovákiában és Indiában is gyártja típusait.

›  jelenleg mintegy 25 800 dolgozót foglalkoztat világszerte, s több mint 100 ország piacának aktív szereplője.