ŠKODA VISION RS – A sportos és hosszú távon fenntartható jövő   

ŠKODA VISION RS – A sportos és hosszú távon fenntartható jövő

 

› Hálózatról tölthető (plug-in) hibrid modell 180 kW (245 LE) rendszerteljesítménnyel, 70 kilométer tisztán elektromos hatótávval és mindössze 33 g/km kombinált szén-dioxid-kibocsátással

Markáns formavilág szolgál ízelítőül a ŠKODA RS-modelljei dizájnjának fejlődéséről

Tanulmánymodell vegán, innovatív anyagválasztással és hosszú távon fenntartható gyártástechnológiákkal készült, különleges felületi kialakításokkal

A ŠKODA VISION RS a 2018-as Párizsi Autószalon alkalmával tartja világpremierjét

 

Mladá Boleslav/Budapest, 2018. szeptember 27. - ŠKODA VISION RS koncepciómodelljével a cseh márka a hosszú távon fenntartható jövőbe vetíti sportos hagyományait. A markáns koncepciómodell dinamikus formai nyelvezetével és gazdaságos, hálózatról tölthető (plug-in) hibrid hajtásrendszerével októberben, a 2018-as Párizsi Autószalon (Paris Motor Show 2018) alkalmával kínál konkrét betekintést a ŠKODA sportos RS-modelljeinek következő fejlesztési fázisára, illetve a jövő kompakt modelljeinek formavilágára. A ŠKODA hosszú távon fenntartható eljárásokkal készült és vegán anyagok alkalmazásával érzékelteti messzemenőkig környezettudatos megközelítését.

 

A ŠKODA VISION RS hálózatról tölthető (plug-in) hibrid hajtásrendszere egy 110 kW (150 LE) teljesítményű, 1,5 literes TSI-erőforrás és egy 75 kilowattos (102 LE) elektromos motor kombinációja, amelyek együttesen 180 kW (245 LE) rendszerteljesítményt produkálnak. A koncepciómodell álló helyzetből mindössze 7,1 másodperc alatt gyorsít fel 100 kilométer/órás tempóra, a 80 és 120 kilométer/óra közötti sprint pedig 8,9 másodpercet igényel. Összességében a kompakt sportkocsi szén-dioxid-kibocsátása kilométerenként csupán 33 grammra adódik, tisztán elektromos – s ezzel helyi szinten károsanyag-kibocsátás nélküli – hatótávja pedig a 70 kilométert is elérheti. 13 kWh kapacitású lítiumion-akkumulátora kábellel 2,5 óra alatt tölthető fel a töltőállomáson, de a ŠKODA VISION RS a háztartási elektromos csatlakozóról és energia-visszatáplálással menet közben is tölthető.

 

Ragyogó fehér fényezés és karbonfelületek markáns kontrasztja

Ragyogó Xyrallic kristályfényezése hatására csillognak a ŠKODA VISION RS fehér felületei enyhén kékes árnyalatban. A fényezés egyes szerves összetevői a napsugárzást visszaverve mérséklik az utastér hőmérsékletét. Markáns kontrasztot alkot e fehér színnel a karosszéria számos szénszálerősítésű műanyag (karbon) eleme. E versenysportban széles körben használatos high-tech anyagból készültek egyebek mellett az új tervezésű hűtőrács, az első és hátsó légterelő, a külső visszapillantó tükrök házai, az oldalsó küszöbborítások, a levegő beömlő- és kilépőnyílásai, illetve a hátsó diffúzorelem.

 

Vegán anyagok, hosszú távon fenntartható gyártástechnológiák és különleges felületi kialakítások

Az Alcantara® bevonatú, szinte lebegni látszó ülések felső részét teljes egészében újrahasznosított poliészterszálból készült karbontextil borítja. Az ülések oldalpárnáin cseh zászló emlékeztet Csehszlovákia száz évvel ezelőtti megalakítására. A hosszú távú fenntarthatóság további példái a Piñatex lábszőnyegek. E nagy igénybevételre készült, karbon-szövetstruktúrájú anyag az ananászfa leveleiből nyert szálakból készül.

 

A karimáján a versenysportból ismert középjelölést hordozó sportkormány közepén a teljes utastérre jellemző, apró háromszögek alkotta, markáns szemcsézett felület tűnik fel – amely a márka jövőbeni modelljeiben is a ŠKODA-gének kifejezője lehet.

 

 

ŠKODA AUTO

› az egyik legnagyobb múltú autógyártó a világon. A céget 1895-ben alapították – az automobil születésének hőskorában. A vállalat főhadiszállása a mai napig Mladá Boleslav városában maradt.

› modellkínálatában jelenleg a következő típusok szerepelnek: FABIA, RAPID, OCTAVIA, KAROQ, KODIAQ és SUPERB.

› 2017-ben több mint 1 millió járművet szállított le vásárlóinak világszerte.

› 1991 óta a Volkswagen-csoport tagja. A Volkswagen-csoport az egyik legsikeresebb autógyártó a világon. A ŠKODA a csoport kötelékében függetlenül fejleszt és gyárt járműveket, valamint alkatrészeket, motorokat és váltókat.

› három telephelyen működik Csehországban, gyárt Kínában, Oroszországban, Szlovákiában, Algériában és Indiában főként a csoporton belüli partnerség keretében, továbbá Ukrajnában és Kazahsztánban helyi partnerekkel együttműködve.

› több, mint 30 ezer dolgozót alkalmaz világszerte, és száznál is több piacon működik aktívan.